maandag 6 november 2017

Kerstmis is vooruitzien: nu is het moment

Tijdelijk kerstbomenbos in de voortuin van Noord
Even geen klimaatdaadvandedag blogs, ik was zó druk met een klimaatdaad van formaat, dat al het andere moest wachten. Het is gelukt en nu ben jij de eerste die het weet en ook meteen aan kan haken: In 2018 kunnen we bij de Sixhaven in Amsterdam Noord na de kerst een tijdelijk kerstbomenbos planten. Kerstbomenbos 2.0, want in 2017 hebben we een proefbos geplant, om te leren hoe het moet. Ditkeer niet illegaal en last minute, maar op tijd èn het mag.
Waarom kerstbomen? Omdat het beter kan.

Ik weet door het proefbos  het aller- allerbelangrijkste niet de boom is, maar wat eronder zit: de kluit.
- Ik heb een Nederlandse kweker gezocht en gevonden die voor een redelijke prijs bomen kan leveren die hij in de pot heeft opgekweekt, waardoor je echt alle wortels bij je boom krijgt die hij nodig heeft om te overleven. Hij wilde wel 1 november weten hoeveel, ik heb er vast 100 besteld
- Ik heb een compostleverancier gezocht en gevonden die de goede grond levert
- Ik heb een school gezocht en gevonden (het vierde gymnasium) die met alle brugklassen langs komen op 1 december en waar ik watergevers ga werven, want hergeplante kerstbomen moeten echt elke week water krijgen. Daar mogen best een paar scholieren een zakcentje mee verdienen, want het is een heel werk.
- Er is een buurvrouw die daartoe haar buitenkraan beschikbaar stelt
- Maar het aller- allerbelangrijkste was: toestemming om het terrein te gebruiken. En die hebben we ook.

Kerstbomen is echt zoiets wat je vergeet om dan ineens na Sinterklaas wakker te worden en er 'toch maar één te kopen.' De kerstboomverkopers weten dat ook, en verkopen bomen waar de naalden lekker lang aan blijven zitten, maar die eigenlijk al ten dode zijn opgeschreven voordat ze bij jou in de huiskamer staan.
Waardoor je ze na de kerst 'hup' op het kerstbomenvuur gooit (want dat is zo'n mooie traditie) of op de straat zet en dan doet de gemeente het voor je in de huisvuilverbrandingsovens. Daar gaat al die CO2 weer de lucht in. Terwijl zo'n boom bedoeld was om het nieuwe leven te vieren. Zonde.

Dus: koopt allen voor 18 euro een fijne Servische spar van 1.75-2.00 meter hoog, in pot gekweekt  via crowdfundingsactie https://voorjebuurt.nl/nl/projects/tijdelijk-kerstbomenbos  

Haal hem op vlak voor kerst (weekend 16/17 december)
Houd hem vers door hem niet té dicht bij de verwarming te zetten en flink water te geven
Kom terug in het weekend van 6/7 januari om hem zelf een mooi plekje te geven in het bos

Voor ophalers en planters maken we het gezellig met vuur, chocomel en misschien ben jij die kampvuurmuzikant die het extra gezellig gaat maken

Afhalers krijgen een netje voor tijdens het vervoer (alhoewel het klimaatvriendelijker is om hem in een zelf meegbrachte oude lakenzak te vervoeren) en je boom krijgt een label met je naam erop, zodat je in december 2018 nog weet wat jouw boom was.

Meer weten over klimaatschade van kerstbomen?
https://www.milieucentraal.nl/bewust-winkelen/spullen-en-diensten/kerstbomen/
Meer weten over 'onze kwekerij?
http://www.kerstbomenkwekerij.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten