zaterdag 14 oktober 2017

Enkelglas wordt dubbelglas: wonderfolie van een tientje


'Dat lijkt me te mooi om waar te zijn', was de reactie van mijn lief en chef techniek, Hans. Het leek mij eerlijk gezegd ook te mooi om waar te zijn, daarom had ik het hem gevraagd. Maar de euforie werd bevestigd op de website van milieucentraal: voor een tientje aan raamfolie op je ruit kan je je enkelglas ramen zo isolerend maken als dubbelglas. En het is nog inbraakwerend ook.

Dan vraag ik me meteen af: waarom weet niet iedereen dit? Waarom heb ik het nooit op de voorpagina's zien staan? Terwijl de rest van het land in de ban is van het regeeraccoord en de moordenaar van Anne Faber, ben ik op zoek naar zoiets triviaals als raamfolie. Dat is het antwoord waarschijnlijk: het lijkt zo triviaal. Maar dat moet het niet blijven!

Het balletje 'raamfolie' kwam aan het rollen omdat we tien minuten tijd over hadden tijdens de klimaatgesprekkenbijeenkomst die ik begeleid hier in huis, in de Verhalenkamer. Ik riep olijk: 'Kijk eens om je heen, wat valt er hier allemaal te verbeteren om dit huis klimaatvriendelijker te maken?'
Dan vallen die enkelglas ramen in de gang meteen op. En in het boek 'climate conversations' werd raamfolie als optie genoemd, dus: raamfolie.

Niet dat we nog nooit naar die ramen in de gang gekeken hadden. Een paar jaar terug heeft Hans daar zelf voorzetramen voor gemaakt, maar daar kwam in de zomer toch vocht tussen, dus die hebben we er weer af gehaald. Dubbelglas met bobbeltjesglas hebben we ook onderzocht, maar dat is schreeuwend duur. Gewoon glas is wel betaalbaar, wat weer jammer is omdat alle binnendeuren ook datzelfde bobbeltjesglas heben. Dus zeiden we: 'Zo warm hoeft het niet te zijn in de gang. We zien wel, als het winter wordt.'

Nu is het herfst en vond ik de informatie over die folie. Too good to be true, maar wij gaan het gewoon proberen. Het risico kost maar een paar tientjes en een paar uur plakken. 'Een handige doe-het-zelver kan het zelf.' Als het werkt ken ik nog wel een paar mensen die in hun grachtenpanden ook geen dubbel glas hebben - dat mag niet in een monument - en nu alweer in de kou zitten. Deze blog is dan misschien geen voorpagina van een landelijk dagblad, het is geen nieuwd, maar het is wel onterecht onopgemerkt.

Ik ging het even bestellen op internet. Hmmm. Milieucentraal geeft geen link 'bestel nu' De enige die overal makkelijk en goedkoop te bestellen is, is kozijnfolie, een folie die je net als voorzetramen op het kozijn zet en daar ging het nou net mis bij ons. Als optie valt het af (wie wel interesse heeft: raamisolatiefolie van Tesa). Dan zijn er nog wat hele professionele bedrijven, die heel gewichtig doen en waar je offertes aan moet vragen. Op de foto's gebouwen met wel honderd vierkante meter glimmend glas, die door specialisten  van folie kunnen worden voorzien en dan gaat het meestal om folie die de hitte moet buitenhouden. Dat is bij ons het probleem niet. Daar kom ik, met mijn vraag om twee vierkante meter isolatiefolie, die wel zelf willen opplakken. En dan ook nog een bobbeltjesglas. En dan liefst niet duurder dan een tientje. Ik wacht de offertes nog even af, maar vrees het ergste. Misschien toch maar gewoon doorzichtig dubbelglas en dan folie met bobbeltjespatroon erop. Dat verkopen ze bij de Gamma en is zelfs goedkoper dan een tientje.

1 opmerking: